Cetățeni ai României, fiți vigilenti! Noile contoare electrice sunt sub semnul suspiciunii că ar putea avea secrete neanunțate, incluzând posibilitatea introducerii unei „taxe de solar”. Această posibilă taxă este motiv de neliniște pentru mulți dintre noi.
Asociația pentru Drepturile Producătorilor Individuali de Energie și Comunităților Energetice din România suspectează că Guvernul și Autoritatea de Supraveghere a Energiei (ANRE) planifică în taină introducerea unei „taxe de solar”, în ciuda negărilor oficiale.
Modul în care sunt construite noile contoare trezește suspiciuni. Indivizii care pun în funcțiune panouri solare sunt obligați să instaleze un nou panou sigilabil cu protecții, unde se va monta un aparat de măsurat auto-consumul.
Guvernul refuză, dar realitatea pare să fie diferită
Chiar dacă Guvernul respinge ideea de a introduce „taxa de solar”, ANRE ar fi pregătit deja necesarul pentru a taxa consumul individual de energie produsă. Acțiunile lor au stârnit suspiciuni în rândul membrilor asociației, în ciuda declarațiilor autorităților.
Membrii asociației au fost solicitați să trimită fotografii ale instalațiilor lor, observându-se că în unele cazuri a fost instalat un „dispozitiv de măsurare sigilabil”, iar în altele contoare inteligente chiar funcționale.
Reprezentanții Guvernului și ANRE au încercat să disipeze aceste temeri, menționând că „taxa de solar” ar putea fi aplicată doar din 2026, dacă capacitatea instalată de prosumatori reprezintă 8% din capacitatea totală instalată în sistemul energetic.
Oricum, asociația afirmă că aceasta este o declarație înșelătoare, bazată pe o ordonanță de urgență ce indică faptul că cei ce au primit finanțare și cei cu instalații de peste 30 kW ar putea fi taxați în orice moment.
Explicația „taxei de solar”
Când vine vorba de argumentul că România este obligată să introducă „taxa pe soare” pentru a respecta o directivă europeană, asociația a cerut un răspuns clar de la Comisia Europeană, care a confirmat că România nu este forțată să transpună o astfel de prevedere în legislația națională.
Aceste învinuiri aduc în discuție gradul de transparență și corectitudine al acțiunilor Guvernului și ANRE în domeniul reglementărilor în sectorul energetic.
Poziția ministrului Energiei
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat de Agerpres, a afirmat că în România nu se percepe o astfel de taxă și nu s-a luat în considerare vreodată introducerea ei.
„Da, sunt conștient de acest subiect și sunt surprins. Nu avem ‘taxa pe soare’ în România și n-am discutat despre impunerea ei. Regret că se promovează această idee, pentru că nu o sprijin și nu voi face asta niciodată. (…) Da, s-a adaptat o directivă europeană, cred că e Directiva 944 Red II, s-a inclus textual în legislație care menționează că statele membre pot, dar atenție, doar de la 2026, dacă ponderea capacitații de producție individuale depășește, cred, 8% din capacitatea totală înregistrată în rețeaua energetică.
Suntem încă departe de pragul de 8% și nu ne aflăm în anul 2026. Acum, prosumatorii sugerează eliminarea acestui pasaj din textul legii: „poate impune o taxă”? Ne-am adresat Comisiei Europene (…) de fapt este în vizită dna. director general Ditte Juul Jorgensen de la DG Energy și i-am adresat această chestiune și ea ne va informa dacă eliminarea acestui paragraf ar crea un conflict legislativ. Dacă primim o confirmare scrisă din partea Comisiei că nu există risc de încălcare a legii, nu mi-ar plăcea nimic mai mult decât să susțin eliminarea acesteia”, a explicat Sebastian Burduja.
Întrebat dacă președintele ANRE ar putea să introducă unilateral această taxă printr-un ordin, ministrul Energiei a spus că „este imposibil”, pentru că regula se poate aplica numai din 2026 și asta numai dacă prosumatorii vor reprezenta 8% din întregul sistem energetic.