Odată cu 29 februarie, se deschid porțile celei mai mari surse de energie pozitivă. Ce nu este permis să faci dar și recomandările specialiștilor

by

2024 se remarcă prin faptul că este un an bisect, deci avem parte de o zi suplimentară, 29 februarie – un motiv de bucurie pentru cei născuţi atunci. Acest fenomen rar, care apare o dată la patru ani, îl transformă într-un eveniment aparte. Motivele sunt următoarele.

O zi în plus se adaugă în ani bisecți, care apar la fiecare patru ani, pentru a menține anul de calendar aliniat cu anul real solsticial sau cel anotimpuri.

Fără ani bisecți, calendarul nostru ar devia treptat față de anul solar. Datorită lor, sărbătorim Crăciunul tot în luna decembrie de fiecare dată.

O scurtă privire asupra zilei de 29 februarie

Cu începere din calendarul iulian, introdus în 46 î.e.n. de Iulius Cezar cu consultarea astronomului Sosigene, februarie câștiga o zi în plus. Cezar, în perioada guvernării sale, a stabilit ca februarie să aibă 30 de zile și luna iulie – cea cu numele său – 31 de zile. La acel moment, august avea doar 29 de zile. Totuși, sub domnia lui Caesar Augustus, august a primit două zile în plus pentru a se alinia cu iulie, iar februarie a pierdut două zile.

Apoi Christopher Clavius, un matematician și astronom german, a revoluționat modul de adăugare a zilelor bisecte, având un rol esențial în adoptarea calendarului gregorian.

În 1582, calendarul iulian a fost ajustat de către papa Grigore al XIII-lea, care l-a implementat pe cel gregorian cu ajutorul lui Clavius, având reguli specifice precum divizibilitatea anilor bisecți cu 4.

Un aspect special este regula care prevede că ani cu finalul în “00” nu sunt bisecți decât dacă pot fi divizați cu 400. Această corectare a fost necesară datorită faptului că anul solar este, de fapt, puțin mai scurt decât 365,25 zile – fiind de 365 zile, 6 ore, 9 minute și 9 secunde, conform earthsky.org.

Din 1582, adoptarea calendarului gregorian a devenit treptat standardul pentru multe națiuni. Chiar și azi calendarul iulian este utilizat de anumite biserici ortodoxe naționale.

Ce înseamnă să te naști pe 29 februarie?

În unele culturi ziua de 29 februarie este cunoscută drept Ziua Burlacelor. Conform unei vechi tradiții, femeilor le este permis să propună căsătorie bărbaților iubiți în această zi. Originea tradiției este în Irlanda secolului al V-lea. Sfânta Bridget i-a cerut Sfântului Patrick să acorde femeilor oportunitatea unică de a-și cere bărbații în căsătorie, iar el a decis să aleagă 29 februarie pentru acest drept. Obiceiul a fost îmbrățișat de-a lungul secolelor și chiar legalizat în Scoția în secolul al XIII-lea, iar bărbații care refuzau erau pasibili de amendă.

Cei născuți pe 29 februarie se pot gândi în glumă că îmbătrânesc de patru ori mai lent. Actriţa Michèle Morgan, care a trăit 96 de ani, s-a bucurat de acest singular avantaj, așa cum fac și alte personalități născute în această zi curioasă, cum ar fi Rossini, Gérard Darmon, Pedro Sanchez, Ja Rule și Sugar Sammy.

Cei din grupul select care-și sărbătoresc nașterea pe 29 februarie sunt considerați simbolic ca intrând la școală la 28 de ani și devenind majori la 62 de ani.

Probabilitatea de a te naște într-un an bisect este de 1 la 1 461.

Unii sugerează că cei născuţi în dimineața de 29 februarie ar trebui să-și sărbătorească ziua de naștereÎn data de 28 februarie ar trebui să sărbătorească cei născuți în a doua parte a zilei de 29 iar cei din primele ore ale zilei de 29 ar trebui să își celebreze aniversarea pe 1 martie.

Doar o mică parte din populaţie, cu o probabilitate de 1 în 1.506, se poate lăuda că s-a născut pe 29 februarie, cu doar câteva milioane de oameni pe glob având această dată unică de naștere. De exemplu, în Franţa, din 1968 până în prezent, INSEE raportează că sunt 27.832 de persoane cu astfel de zi de naștere.

Global, sunt aproximativ 4,1 milioane de persoane ale căror aniversări cad pe data de 29 februarie.

Pentru cei ce vin pe lume în această dată, zodia lor este Peşti și au ca simbol al norocului piatra de ametist.

Superstiții legate de 29 februarie

Se crede în România că 29 februarie aduce cu sine diverse obiceiuri și credințe. Anii bisecți sunt cunoscuți ca fiind plini de neprevăzut și greutăți, astfel că mulți consideră că nu este momentul potrivit pentru a lua decizii majore sau pentru a face mari schimbări de viață.

Nascuții de pe 29 februarie sunt priviți în mod diferit. În anumite zone, se crede că aceștia vor avea o viață plină de provocări, în timp ce alte credințe spun că sunt ființe deosebite, cu abilități neobişnuite și destinul de a juca un rol important în comunitate.

Anul bisect și ziua de 29 februarie sunt legate în folclorul internațional de imaginea broaștelor, simbolizând salturile pe care le efectuează aceste creaturi pentru a se deplasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *