Specialiștii în meteorologie prezic că o furtună nouă provenită din Marea Mediterană va cauza ninsori puternice, vânturi și precipitații în multiple țări europene.
Europa este afectată de un nou ciclon mediteranean ce aduce ninsori grele în regiunea Alpilor și precipitații în ariile joase.
O serie de coduri portocalii pentru ninsori, vânt și ploi au fost emise în Italia, Franța, Spania și Elveția.
De asemenea, pericolul de avalanșă este mare în munții Pirinei și Alpi.
Furtuna va antrena și un val de praf saharian, care ar putea colora zăpada în anumite părți ale Alpilor.
România se pregătește pentru o schimbare drastică a vremii după un interval cu temperaturi neașteptat de mari. Elena Mateescu, conducătoarea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a informat că o nouă furtună va aduce precipitații variate, ninsori și vânturi viscolite în multiple regiuni ale țării.
Specialiștii în vreme anunță averse în diverse arii din țară
Ultima săptămână din februarie ne-a uimit cu temperaturi maxime record. Mercurul în termometre a atins până la 20 de grade Celsius în unele locuri. Dar peisajul meteorologic se va modifica rapid odată cu venirea furtunii.
„Finalizăm iarna aceasta cu temperaturi semnificativ mai înalte decât cele normale pentru acest moment al anului”, a menționat Elena Mateescu, șefa ANM. „Și mâine ne așteptăm la un climat mai temperat, cu grade între 9 și 21”, a adăugat ea.
Chiar și așa, șefa ANM a semnalat că vor începe să cadă precipitații de joi, începând cu regiunile din vest, sud-vest și sud ale țării, în mod special în Banat, Oltenia, unele părți din Muntenia și sudul Crișanei. La înălțimi mai mari, în special în Carpații de Sud, se vor înregistra și precipitații mixte, a subliniat ea.
Previziunile pentru primele zile din martie sugerează că temperaturile vor continua să fie mai ridicate față de cele obișnuite pentru această perioadă. ANM prognozează că maximele vor varia între 10 și 19 grade Celsius. Totuși, există așteptări pentru continuarea ploilor, mai ales în noaptea de vineri spre sâmbătă.
„În special în noaptea de vineri spre sâmbătă, este posibil să avem alte ploi local, îndeosebi în aceleași zone, adică vest, nord-centru, dar și în sud”, a declarat Elena Mateescu, directorul general al ANM, marți, la Antena 3 CNN.
Ce ne rezervă vremea în zilele următoare?
De altfel, previziunile ANM pe perioada 26 februarie – 10 martie arată o perioadă surprinzător de caldă în unele zone din România. În Banat, se așteaptă temperaturi maxime medii de 18 grade Celsius, cu minime de la 6 la 9 grade, iar în primele zile de martie se anticipează valori medii de 16 grade, urmând să revină la 18 grade în zilele următoare. Șansa de ploaie va crește după data de 5 martie.
În Crișana, temperaturile maxime medii vor fi de 19-20 de grade Celsius, cu minimele cuprinse între 5 și 7 grade. La începutul lui martie, se vor înregistra temperaturi maxime de 16-17 grade, apoi vor scădea la 13 grade după data de 5 martie. Și în această regiune probabilitatea de precipitații va crește după 5 martie.
În Transilvania, temperaturile vor fi peste medie până la începutul lunii martie, cu temperaturi maxime medii zilnice de la 15 la 18 grade Celsius. După aceea, se va nota o scădere graduală a temperaturilor, ajungând la medii de 11-12 grade la sfârșitul primei decade din martie. Probabilitatea de ploaie va crește asemenea după 6 martie.
În Maramureș, vremea va fi neobișnuit de caldă, cu temperaturi prognozate în jur de 18 grade până pe 1 martie, apoi vor scădea treptat până la 12 grade spre sfârșitul perioadei studiate.
Șansele de ploaie vor deveni mai mari începând cu 1 martie.
În regiunea Moldovei, temperaturile maxime vor ajunge la 13-14 grade Celsius până la intrarea în luna martie, după care vor scădea la aproximativ 9-10 grade. Deși cantitatea de precipitații va fi mai scăzută decât în mod obișnuit, așteptările pentru ploi cresc după 6 martie, potrivit informațiilor de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
Ploile vor deveni mai abundente începând cu jumătatea săptămânii viitoare. În Dobrogea, temperaturile maxime vor fluctua, cu o medie de 12-13 grade în prima săptămână, urmând ca acestea să scadă în jur de 10 grade în săptămâna următoare. Pe timp de noapte, temperaturile vor scădea ușor, iar șansele de ploaie vor fi mai mari după 6 martie.
În Muntenia, temperaturile pe timpul zilei vor depăși media climatică normală până pe 4 martie, cu o temperatură medie zilnică între 14 și 17 grade. După această perioadă, temperaturile vor avea o ușoară scădere, ajungând la 11-12 grade, dar vor rămâne mai ridicate decât este obișnuit pentru acea vreme a anului. De asemenea, riscul de ploaie se mărește după 6 martie, conform ANM.
În Oltenia, temperaturile vor oscila între 14 și 17 grade până la începutul lui martie, după care vor coborî la 11-12 grade în primele zile ale lunii. Posibilitatea de a avea precipitații va fi mai mare în primele zile ale lui martie și între 6 și 9 martie.
La zonele montane, temperaturile maxime vor atinge, în medie, 8 grade până la sfârșitul lui februarie, iar cu venirea oficială a primăverii vor scădea puțin, ajungând la aproximativ 6 grade. După 5 martie, probabilitatea de precipitații va crește.