Vești bune pentru pensionari: proiectul pentru suplimentarea pensiilor a trecut de Senat fără dezbatere

by -0 views

Vești bune pentru pensionari: proiectul pentru suplimentarea pensiilor a trecut de Senat fără dezbatere

Data publicării

Vârstnicii din România s-ar putea bucura de un spor la pensie încă de la începutul anului următor, în urma unui proiect legislativ acceptat de Senat fără discuţii.

Se referă la pensionarii care nu beneficiază de reducerile pe care le au la transportul public. Ei ar putea primi o rambursare monetară, în conformitate cu o iniţiativă ce a fost considerată acceptată implicit de Senat, fiindcă a depăşit termenul de dezbatere și vot.

Acest proiect de lege nu este o noutate absolută, seamănând cu unul anterior din 2015 care a trecut de Senat și așteaptă votul final al Camerei Deputaţilor de mai mult de cinci ani.

Propunerea legislativă vizează schimbarea Legii nr. 147/2000 privind tarifele reduse pentru călătoriile interne ale pensionarilor și acum va merge pentru dezbatere și vot final în Camera Deputaţilor, forul decizional.

Prin aceste schimbări, pensionarii vor avea opțiunea să primească o suma de bani pentru călătoriile pe care le-au avut dreptul să le facă la tarife reduse dar nu le-au folosit. Viitorul act normativ menționează că “valorile neutilizate din anul precedent se vor rambursa în numerar odată cu prima pensie din anul următor”, conform avocatnet.ro.

Formula de calcul pentru această compensație va fi definită prin norme ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

“Acest proiect legislativ are scopul de a susţine persoanele de vârsta a treia, care se confruntă cu multiple probleme, cele mai presante având de-a face cu veniturile insuficiente. Această categorie vulnerable mai are de luptat și cu starea de sănătate deficitară, acces limitat la medicamente și servicii sociale inadecvate”, explică inițiatorii acestui proiect.

Important! Legea nu este încă în vigoare. Pentru a fi pusă în aplicare, trebuie să treacă de Parlament, să fie semnată de președinte și să fie publicată în Monitorul Oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *