Tarif de 7 lei/kwh la energia electrică după ce limita actuală va înceta să mai fie valabilă. Creșterea tarifelor la unul dintre furnizorii de curent cu de zece ori

by

Tarif de 7 lei/kwh la energia electrică după ce limita actuală va înceta să mai fie valabilă. Creșterea tarifelor la unul dintre furnizorii de curent cu de zece ori

De la anul 2025, consumatorii vor fi nevoiți să plătească mult mai mult pentru electricitate, odată cu terminarea perioadei de aplicare a tarifului maxim impus de guvern. Care furnizor a declarat că va mări tariful și care va fi noua rată?

Valori extrem de ridicate pentru facturile de electricitate în România

In momentul prezent, costul electricității este restricționat, dar un furnizor a precizat ce preț va fi operațional după ce restricția va expira.

În prezent, un kilowatt-oră (kWh) costă între 0.68 lei și 1.3 lei, în funcție de consum. După anularea plafonului, compania românească Getica 95 afirmă că va taxa 7 lei pentru un kWh. Acest tarif va include și alte impozite și costuri reglementate, conform economica.net. Practic, va fi vorba de o creștere a prețului cu un factor de până la zece comparativ cu valoarea actuală!

Prin urmare, această companie de energie va avea un tarif de 7.000 de lei pe megawat-oră (MWh).

Reamintim că viitorul acestei companii este legat de omul de afaceri Viorel Tudose.

De notat că prețurile limitate la electricitate vor rămâne în efect până la finalul lunii martie a anului 2025.

Se așteaptă la scăderi de prețuri în 2025

Declarația companiei de curent vine ca o surpriză, deoarece specialiștii în domeniu prezic o scădere a prețurilor în viitorul apropiat.

În aceste condiții, limita impusă de autorități este mai mare decât costul per kilowatt pe piața de profil.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), a indicat că tarifele pe piața de profil sunt în descreștere. Deși nu este o reducere drastică, prezintă totuși un declin față de nivelurile curente, ce este semnificativ de la momentul impunerii limitelor de preț.

Limiți de preț aplicate și furnizorilor

Nu doar consumatorii beneficiază de plafonarea tarifelor, aceeași situație este valabilă și pentru furnizori.

Prețul pentru un megawatt pe piața en-gros este momentan fixat la 450 de lei. Pe lângă costul de achiziție, factura pentru electricitate va include și alte taxe.

Laurențiu Urluescu, membru al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), a clarificat faptul că prețul final pentru consumator include și alte costuri cum ar fi taxa pentru distribuție și transport, taxe de oferire a serviciului, certificate verzi, taxe pentru cogenerare, accize și TVA.

În România, piața energiei este liberă, permițând cetățenilor posibilitatea de a-și alege furnizorul de energie dorit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *