Programul de plată al pensiilor în februarie 2024. Cum și când se vor distribui banii către pensionari

by -0 views

Perioada în care pensionarii vor putea beneficia de pensiile lor în luna februarie a anului 2024 este un subiect relevant pentru majoritatea vârstnicilor, în special de când veniturile lor au fost actualizate.

Timpul în care pensionarii români își vor primi sumele în februarie variază în funcție de opțiunea aleasă pentru primirea plății.

Unii preferă ca pensia să le fie livrată direct acasă de către factorul poștal, în timp ce alții aleg să o primească electronic, pe card.

De asemenea, în această perioadă, seniorii vor beneficia de sume adiționale. Pe lângă pensia obișnuită, o mare parte din ei vor primi și tichete pentru cumpărarea alimentelor.

Legislația actualizată privind pensiile, anunțată oficial

La data de 6 decembrie 2023, noua legislație privind pensiile, aprobată de Parlamentul României în noiembrie și semnată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Legea a intrat în efect de la începutul anului 2024, cu unele articole ce vor fi implementate din septembrie.

Conform noilor reglementări, pensiile vor crește cu un procent de 13,8% de la 1 ianuarie 2024 și vor suferi o recalculare în septembrie, stabilind punctul de pensie la 2.032 de lei.

În plus, se va unifica vârsta de pensionare la 65 de ani pentru ambele sexe, implementarea urmând să fie graduală.

Se va impune, de asemenea, un stagiu minim contributiv de 15 ani pentru a avea dreptul la pensie de bătrânețe.

Grupul de 1,6 milioane de români care nu vor beneficia de majorarea pensiei

Președintele Casei de pensii a clarificat situația și a identificat grupele de vârstnici care nu vor vedea o creștere a pensiei lor în septembrie, când vor avea loc recalculările.

„Numărăm în total 4,6 milioane de pensionari. În urma unor proiecții, am observat că aproximativ 3 milioane vor observa o majorare.

Creșterile variază între 1% și până la 80-90% și vor fi acordate în special celor care au contribuit consistent și pe perioade lungi la sistem”, a declarat Daniel Baciu, conducătorul Casei de pensii, la Antena 3 CNN.

Prin urmare, 1,6 milioane de români nu vor experimenta această majorare. Aceasta se referă la cetățenii care fie nu au contribuit suficiente ani, fie nu au avut contribuții substanțiale.

Cum pot românii afla când se califică pentru pensionare

Întrebarea „când mă pot pensiona?” este una frecventă printre multe persoane, fie că sunt încă active pe piața muncii, fie că sunt deja pensionate anticipat sau nu.

Acum puteți descoperi rapid momentul pensionării, fie că dorți să plecați mai devreme, să plecați parțial anticipat sau să așteptați vârsta standard de pensionare.

Pentru a afla aceste informații, trebuie doar să accesați site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, să introduceți data nașterii și genul, după care veți obține datele privind pensionarea.

Planificarea plății pensiilor în ianuarie 2024

Plata pensiei pentru luna februarie 2024 se va efectua în intervalul 1-15 februarie prin intermediul Poștei Române, direct la adresa pensionarilor, conform precizărilor Casei de pensii.

Dacă pensionarii nu se găsesc la adresa specificată, pot ridica pensia și cuponul aferent de la oficiile poștale, în următoarele două zile lucrătoare după ultima zi a termenului de plată aferent lunii respective.

Cu privire la pensionarii ce preferă transferul bancar sau pe card, aceștia vor primi pensia de regulă în data de 12, sau cel târziu în ziua următoare, 13.

Conform datelor de la sfârșitul anului 2023, România număra 4,6 milioane de pensionari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *