Prim-ministrul Nicolae Ciucă a transmis o veste de interes, exclusiv în cadrul emisiunii Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN, adresată pensionarilor din România.
Liberalii au venit cu o idee legată de sistemul de pensii din țara noastră. Mai precis, ei au sugerat majorarea limitei de venit pentru impozitarea pensiilor de la 2000 de lei la 3000 de lei.
Prezent în cadrul emisiunii condusă de Mihai Gâdea pe Antena 3 CNN, fostul șef al Guvernului, Nicolae Ciucă, a clarificat ce presupune această schimbare.
“Trebuie să aducem claritate în această chestiune, având în vedere că ieri a avut loc o întrunire a coaliției guvernamentale. Unul dintre subiectele abordate a fost legat de propuneri legislative pentru noua sesiune parlamentară ce va începe în curând, pe 1 februarie. Printre aceste propuneri se numără și una din partea deputaților liberali, care a fost adoptată implicit de Senat și care prevede scutirea de impozit pentru pensiile până la 3000 de lei.
Amintiți-vă că în 2022, când pensiile au fost mărite și se căuta o metodă prin care pensionarii să câștige mai mult, s-a constat că prin impozite, beneficiile erau invalide. Astfel, s-a decis scutirea de impozit pentru pensiile până la 2000 lei. În contextul actual, vorbim despre aproximativ un milion de persoane care ar beneficia de scutire pentru o pensie între 2000 și 3000 de lei”, a explicat Nicolae Ciucă la Antena 3 CNN.
Din cuvintele sale, reiese că pensionarii români nu trebuie duși de nas sub nicio formă.
“Discuția s-a purtat în coaliție, motiv pentru care informația a ajuns în domeniul public. Nu cred că pensionarii trebuie induși în eroare, mai ales când vine vorba de un asemenea subiect. Totodată, s-a discutat cu prim-ministrul și alți lideri ai partidelor despre impactul financiar pe care îl presupune această măsură – aproximativ 152 de milioane de lei lunar. Dacă vom reuși să dispunem de resursele necesare, această inițiativă ar ajuta cetățenii cu pensii sub 3000 de lei”, a adăugat Ciucă.
În plus, Nicolae Ciucă menționează intenția de a mări și salariile.
“Este important să ne ocupăm de acest aspect, pentru că despre acest lucru este vorba. Ne străduim să creștem nivelul pensiilor, veniturile, pentru că aceasta este esența politicii și a actului de guvernare. Tot ce s-a planificat anterior se baza pe o creștere economică. În 2023, economia a cunoscut o creștere de 4,6%, însă situația a luat o altă cale, iar acum toate deciziile se bazează pe analize noi și poate necesita timp înainte de a se materializa,” a continuat Ciucă.
Deocamdată, numai pensiile sub 2000 de lei sunt scutite de impozit, iar actualizarea cu 13,5% a determinat ca mai mulți pensionari să treacă de acest prag și, prin urmare, să devină obligați să plătească impozite.
Conform ultimelor statistici din decembrie, din totalul de 4,767 milioane pensionari, numai 745.501 au pensii peste 3000 de lei, dintre care 436.120 au venituri între 3001 și 4000 de lei, 159.993 primesc între 4001 și 5000 de lei, iar 149.391 beneficiază de pensii mai mari de 5000 de lei.
Adrian Câciu: “Boloș trebuie să explice cum se recuperează veniturile netransferate la bugetul de stat”
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, consideră că ministrul Finanțelor ar trebui să prezinte o analiză bugetară care să demonstreze dacă este fezabilă neimpozitarea pensiilor reduse.
“Ar trebui să vină cu o evaluare bugetară, să înțelegem situația și să aflăm cine este responsabil pentru implementarea impozitelor pe pensii în trecut.”
Îmi amintesc că taxarea pensiilor a început în 2010, după decizia CCR că pensiile nu pot fi tăiate, iar Guvernul Boc a instituit impozitele pe pensii.
Nu am o obiecție. Este clar că ne dorim veniturile cetățenilor să sporească,” a declarat Ministrul Adrian Câciu.
El afirmă că responsabilul Finanțelor trebuie să arate „cum se pot compensa veniturile care nu ar mai ajunge la bugetul de stat”.
“În definitiv acesta este obiectivul nostru – să găsim soluții pentru oameni”, a conchis Câciu.