O nouă furtună mediteraneană va afecta România! Avertizări de vreme severă cod portocaliu pentru ninsori, vânt puternic, și ploi în diverse țări

by -2 views

Specialiștii în meteorologie au transmis că o nouă furtună mediteraneană va determina căderile masive de zăpadă, intensificări ale vântului și precipitații, în diverse țări europene.

O nouă furtună venită din regiunea mediteraneană afectează Europa, producând ninsori masive în zona Munților Alpi și ploi în teritoriile de altitudine mai mică.

Au fost lansate avari la cod portocaliu pentru ninsori, rafale puternice și ploi, în națiuni precum Italia, Franța, Spania și Elveția.

Totodată, se semnalează un pericol însemnat de avalanșe în Pirinei și Alpi.

Un nor de particule sahariene va fi purtat de furtuna mediteraneană, ceea ce poate rezulta în zăpadă colorată în zonele muntoase ale Alpilor.

România anticipează o modificare bruscă a vremii după o perioadă cu temperaturi surprinzător de ridicate pentru această perioadă a anului. Elena Mateescu, conducătoarea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a semnalat că noua furtună va provoca precipitații, înzăpeziri și viscol în diferite regiuni ale țării.

Au fost prognozate căderi de precipitații în diferite regiuni ale țării.
Ultima săptămână a lunii februarie a prezentat temperaturi maxime neobișnuite. Mercurul din termometre a atins chiar 20 de grade Celsius în câteva locuri. Cu toate acestea, situația meteo se modifică rapid odată cu venirea furtunii.

„Concluzionăm iarna 2023-2024 cu grade la termometre mult peste normal pentru această perioadă a anului”, a menționat Elena Mateescu, conducătoarea ANM. „Și mâine se așteaptă o zi mai caldă, deoarece valorile temperaturii vor varia între 9 și 21 de grade”, a continuat ea.

Însă, conducătoarea ANM a avertizat că fenomenele de precipitații vor începe să se manifeste de joi, debutând în regiunile vestice, sud-vestice și sudice ale națiunii, cu un accent special pe Banat, Oltenia, zona Munteniei și partea de sud a Crișanei. Mai mult, se așteaptă precipitații sub diferite forme, în special în Carpații Meridionali, a indicat ea.

Estimările pentru debutul lunii martie arată că gradele din termometre vor continua să fie mai mari decât ar fi normal pentru această perioadă. Potrivit ANM, temperaturile maxime se vor încadra între 10 și 19 grade Celsius. Cu toate acestea, se prevăd precipitații consecutive, mai ales în noaptea de vineri spre sâmbătă.

„În special în noaptea de vineri spre sâmbătă, ar putea să apară precipitații pe alocuri, în aceleași regiuni, adică în vest, centru-nord, dar și în sud”, a explicat Elena Mateescu, director general al ANM, marți, la Antena 3 CNN.

Care sunt previziunile meteo pentru perioada următoare?
Prognoza ANM pentru perioada 26 februarie – 10 martie anticipează o vreme deosebit de caldă în anumite părți ale României. În Banat, se estimează temperaturi maxime medii de 18 grade Celsius, cu minime între 6 și 9 grade Celsius, iar în primele două zile de martie se așteaptă medii de 16 grade, urmate de o revenire la 18 grade în zilele următoare. Probabilitatea pentru precipitații va crește după 5 martie.

În Crișana, temperaturile maxime medii vor atinge 19-20 de grade Celsius, cu valori minime între 5 și 7 grade. La începutul lui martie, temperaturile maxime vor scădea la 16-17 grade, iar ulterior la 13 grade după data de 5 martie. Și în acest caz, se preconizează o probabilitate ridicată de precipitații după 5 martie.

În Transilvania, valorile termice vor rămâne peste media climatologică până în martie, cu medii zilnice ale temperaturilor maxime cuprinse între 15 și 18 grade Celsius. După aceea, se așteaptă o diminuare graduală, ajungându-se la medii de 11-12 grade la sfârșitul primei decade a lunii. Probabilitatea pentru precipitații se amplifică după 6 martie.

În Maramureș, clima va fi neașteptat de caldă, cu valori maxime anticipate să se mențină în jurul a 18 grade până pe 1 martie, scăzând treptat la 12 grade spre sfârșitul primei decade a lunii. Și aici, probabilitatea de precipitații va crește după data de 5 martie.

Şansele de ploaie vor crește odată cu intrarea în luna martie.

Vremea în Moldova va avea temperaturi diurne ce ating aproximativ 13-14 grade Celsius până la sfârşitul lunii februarie; ulterior, se va simți o scădere a căldurii până la valori de 9-10 grade. Ploile vor fi destul de rare la început, dar speranțele pentru mai multe averse se vor intensifica începând cu 6 martie, conform informațiilor de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În Dobrogea, mercurul din termometre va arăta în medie 12-13 grade în prima săptămână de martie, urmând ca aceste valori să scadă spre 10 grade pe măsură ce avansează luna. Vor fi și câteva nopți mai friguroase la început, iar șansa de umiditate crescută sub formă de ploi se va accentua după 6 martie.

Pentru Muntenia, este așteptată o vreme mai caldă decât media obișnuită până pe 4 martie, cu temperaturi aflate între 14-17 grade ziua. Apoi, se preconizează o ușoară răcire, cu temperaturi ce vor oscila între 11-12 grade, temperaturi care totuși rămân peste cele normale ale perioadei. Apele cerului se anunță a veni în număr mai mare după 6 martie, potrivit ANM.

Regiunea Olteniei se așteaptă la valori maxime termice între 14-17 grade până la debutul lunii martie, după care se va înregistra o scădere cu câteva grade, ajungând la valorile de 11-12 grade. Perioada propice pentru mai multe ploași se anunță a fi la începutul lunii martie, precum și între zilele de 6 și 9 martie.

Pentru zonele montane, temperaturile maxime vor fi în jur de 8 grade spre sfârșitul lunii februarie. Cu intrarea în luna martie, temperaturile vor fi puțin mai scăzute, undeva în jurul valorii de 6 grade. Probabilitatea de precipitații va fi mai mare după 5 martie.