Creșterea venitului minim începând cu iulie 2024 | Anunțul făcut de Marius Budăi

by -2 views

Odată cu majorarea salariului minim pe economie la 3700 de lei din iulie, românii vor avea mai mulți bani de cheltuit.

A avut loc o întâlnire critică în cadrul Guvernului României pentru a stabili detalii despre salariile și pensiile cetățenilor.

Propunerea guvernamentală curentă prevede avantaje pentru angajați, insistând pe o creștere a salariului minim la 3700 de lei din iulie 2024. Concret, acest lucru ar însemna un venit net majorat cu 138 de lei, ajungând la 2217 lei în mâna lucrătorilor.

Pe de altă parte, reprezentanții antreprenoriali solicită o creștere mai moderată, la 3500 de lei, propusă pentru septembrie 2024, care ar constitui o sporire netă de numai 28 de lei. În această ipoteză, cei cu venituri minime ar câștiga 2107 lei net.

Marius Budăi a elucidat semnificația acestor ajustări într-un interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN.

El a dezvăluit că aceste cifre erau în discuție încă din anul precedent și că stabilirea lor nu este instantanee. Mai mult, el a amintit despre obiectivul lui Marcel Ciolacu de a asigura ca nimeni să nu primească sub 500 de euro net începând cu ianuarie 2025.

Este necesar să plasăm aceste schimbări într-un cadru mai amplu. După ce directiva va fi transpusă în lege, trebuie respectate anumite principii bine stabilite. Intenția este să nu perturbăm echilibrul economic, dar să asigurăm în același timp un nivel de trai demn pentru populație,” a declarat Marius Budăi pentru Antena 3 CNN.

”Am discutat de anul trecut că la 1 iulie 2024 salariul va ajunge la 3700 de lei, iar după modelul propus de Marcel Ciolacu, nu ar trebui să existe salarii sub 500 de euro de la începutul lui 2025”, a adăugat fostul ministru.

Mircea Coșea, profesor de economie, a clarificat tot pentru Antena 3 CNN cauzele întârzierii adoptării acestor politici financiare care ar putea aduce avantaje real populației.

”Întârzierea are loc din cauza impactului semnificativ și contradictoriu pe care îl pot avea aceste politici, și cred cç Guvernul trebuie să le analizeze minuțios.

Reglarea venitului minim este o chestiune economică delicată și de mare impact. Acesta nu corespunde direct productivității muncii. Este mai degrabă o măsură socială, care garantează supraviețuirea unor categorii cu pregătire profesională limitată. Astfel, deși România se numără printre țările cu cele mai scăzute salarii minime din Europa, creșterea salariului minim poate reprezenta o presiune asupra angajatorilor, mai ales în condițiile unei economii în dificultate, afectată suplimentar de noile taxe și impozite introduse recent.

Prin urmare, această decizie trebuie luată cu grijă și scontată îndeaproape din perspectiva menținerii echilibrului pentru angajatori, a competitivității economice naționale și a atracției pentru investitori străini,” a explicat Mircea Coșea la Antena 3 CNN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *