ATENȚIONARE: Risc major de revărsări și ape mari în două regiuni din România și Alerte de VÂNT PUTERNIC în alte 24 de zone Lista locațiilor vizate

by -0 views

Agenția Națională de Hidrologie și Administrarea Apelor (ANHAA) a lansat un avertisment de Cod portocaliu pentru dezvoltarea rapidă a apelor pe râuri din două regiuni.

Codul portocaliu este valabil de vineri, de la ora 18.00, până sâmbătă, la miezul nopții, pentru cursuri de apă din Maramureș și Bistrița Năsăud.

Zona de risc include bazinele hidrografice ale Tisei – secțiunea aguas abajo la punct de vărsare, Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Someșul Mare și Bistrița (afluent al Siretului), cu previziuni de avalanșe semnificative pe versanți, creșteri bruste ale nivelurilor râurilor și posibilitatea inundațiilor locale, ca urmare a creșterii rapide a debitelor și nivelurilor apei, cu probabil supramăsurări ale pragurilor de protecție.

În plus, încă de vineri, de la ora 18.00, și până duminică la ora 12.00, a fost stabilit Cod galben pentru râuri din județele Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Suceava, Neamț și Harghita, conform informațiilor furnizate de Mediafax.

Prognoza meteo pentru zilele următoare

Tendințe meteorologice indică temperaturi mai mari decât cele tipice acestui moment al anului.

Perioada 12.02.2024 – 19.02.2024

Se așteaptă temperaturi mai calde decât este normal în această săptămână peste tot în România.

Perioada 19.02.2024 – 26.02.2024

Intervalul aduce temperaturi mai mari decât media specifică perioadei pe întreg teritoriul național.

Precipitațiile vor corespunde normalelor istorice pentru această perioadă, în toate regiunile.

Perioada 26.02.2024 – 04.03.2024

Pentru această perioadă, temperaturile medii vor fi peste cele normale pe întreg teritoriul țării.

În partea de sud-vest a națiunii se așteaptă un pic mai multe precipitații decât obișnuit, în timp ce în alte regiuni valorile vor fi aproape de cele obișnuite.

Alertă de vânt puternic în diverse regiuni din 24 de județe, sâmbătă și duminică

Serviciul Național de Meteorologie a emis o avetizare Cod galben de intensificări ale vântului, care va intra în vigoare sâmbătă seara în Banat, Crișana, sudul Transilvaniei și în Carpații Occidentali, Meridionali, precum și cei de Curbură.

Conform meteorologilor, în perioada 10 februarie, ora 18:00 – 11 februarie, ora 8:00, în aceste zone, vitezele vântului vor atinge frecvent 55-65 km/h, în vreme ce în munții înalți rafalele vor depăși 90-100 km/h.

Județele sub Cod galben includ: Alba, Argeș, Arad, Bihor, Brașov, Buzău, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Prahova, Sibiu, Timiș, Vâlcea și Vrancea.

Mai târziu, pe parcursul zilei de duminică, avertizarea de vânt se va extinde și în alte șase județe, și anume Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, Tulcea și Constanța.

Duminică, vitezele vântului vor fi în general de 55-65 km/h, iar în zonele montane înalte, rafalele vor depăși 90-100 km/h.

ANM indică faptul că vor exista și intensificări temporare ale vântului, cu viteze de obicei între 45-55 km/h, și în alte părți ale țării. În noaptea de duminică spre luni (11/12 februarie), vântul va continua să se intensifice mai ales în sud-estul țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *