Reteta din Ardeal: Tocăniţă de porc cu cartofi

20 august 2017 Comentariile sunt închise pentru Reteta din Ardeal: Tocăniţă de porc cu cartofiViews: 2313

Gulas ardelenesc. Deseori in Ardeal, cand comandati gulas, o sa vi se serveasca ori o tocanita de cartofi cu afumatura, ori o tocanita de cartofi cu carne proaspata de porc similara cu aceasta. Fiindca multi de aici numesc gulas orice tocanita de cartofi cu carne de porc. Dar daca e gustoasa nu stam noi sa ne impiedicam de niste denumiri, o savuram cu placere.

Ingrediente reteta Tocanita de porc cu cartofi:

  • 500 g carne de porc
  • 4 cartofi medii
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 2 ardei
  • o telina mica
  • 4 linguri pasta de tomate
  • o legatura de patrunjel
  • ulei, sare si piper

Modul de preparare a retetei:
Spalam, curatam si tocam legumele pentru tocanita de porc: taiem fideluta doua cepe si doi ardei, taiem rondele doi morcovi si taiem cubulete o telina micuta. Daca vrem sa scapam de tocatul legumelor, putem taia cubulete inca de pe acum si patru cartofi, insa cum acestia vor fi folositi mai spre sfarsitul prepararii tocanitei de porc, va trebui sa-i tinem pana atunci in apa (pentru a nu oxida).

Turnam cateva linguri de ulei intr-o cratita, punem cratita pe foc si adaugam ceapa tocata atunci cand uleiul s-a incins. O lasam la calit timp de doua minute, amestecand si avand grija sa nu o ardem, apoi punem ardeiul tocat (pentru o tocanita de porc aspectuoasa, dar si pentru un plus de gust, eu am folosit ardei diferiti – un ardei capia si un ardei gras). In momentul in care legumele s-au inmuiat putin, punem in cratita o jumatate de kilogram de carne de porc taiata cubulete si o tinem la foc mediu pana cand aceasta incepe sa isi schimbe culoarea.

Dupa ce carnea de porc si-a schimbat culoarea (adica s-a albit), punem in cratita cutocanita telina si morcovii. Acoperim vasul cu un capac si lasam tocanita de porc sa fiarba inabusit la foc mic (fara a mai adauga lichid, deoarece isi vor lasa indeajuns legumele). Cand toate ingredientele sunt aproape fierte (dupa aproximativ 30 de minute), adaugam cartofii taiati cubulete si lasam tocanita la foc pana ce vom fi siguri ca acestia sunt fierti suficient (ii incercam intepandu-i din cand in cand cu o furculita). Dupa aceea adaugam patru linguri cu pasta de tomate si mai lasam tocanita de porc cu cartofi la foc pentru alte zece minute. La sfarsit, condimentam tocanita cu sare si piper dupa gust si adaugam patrunjelul tocat marunt.

Pofta buna!

Parerea ta conteaza:

Comments are closed

Facebook