Noutăți încurajatoare pentru persoanele cu diabet. Un tratament inovator ar putea elimina nevoia de injecții cu insulină

by

O inovație care promite să transforme practica medicală. Cercetările recente privind diabetul sugerează posibilitatea renunțării la injectarea insulinei, conform experților. Progresul acestora este notabil în vederea combaterii diabetului de tip 1.

Specialiștii de la Baker Heart and Diabetes Institute afirmă că au găsit o abordare terapeutică nouă pentru diabetul de tip 1. Tratamentul propus, ce implică folosirea unor medicamente anticancer deja în uz, ar putea elimina nevoia de injecții frecvente cu insulină.

Conform declarațiilor cercetătorilor, cercetările recente asupra diabetului de tip 1 ar putea deschide calea spre un tratament care să scape pacienții de injecțiile constante cu insulină, conform informațiilor prezentate de ABC.

Cadrele științifice de la Baker Heart and Diabetes Institute au dezvoltat o metodă prin care pot reprograma celulele pancreatice pentru a produce insulină autonom.

Acest tratament revoluționar ar putea deveni o soluție pe termen lung atât pentru copii, cât și pentru adulți. Concluziile curente se bazează pe cercetări anterioare realizate de specialiștii de la Universitatea Monash, care implică utilizarea a două medicamente anticancer aprobate.

Este încă devreme în procesul de cercetare, urmând ca faza următoare să fie studiile preclinice pe animale. Sam El-Osta, liderul echipei de cercetare, consideră că noul tratament ar putea deveni viabil pentru pacienți de toate vârstele.

„Am identificat o modalitate de a folosi celulele pancreatice rămase ale pacienților pentru a le stimula să funcționeze ca și cum ar fi celule beta, care produc insulină”, a menționat profesorul El-Osta la ABC Radio Melbourne.

„Aceasta ar putea schimba cursul diabetului și ar putea reduce sau chiar elimina necesitatea injecțiilor cu insulină pentru unele persoane cu diabet de tip 1”, a adăugat el.

Pacienții cu diabet fie nu elaborează suficientă insulină în mod natural, fie organismul lor nu folosește hormonul adecvat. Din acest motiv, ei trebuie să se injecteze cu insulină zilnic pentru a controla afecțiunea.

Posibil un adevărat „Sfântul Graal” pentru cei cu diabet. Cele două medicamente oncologice folosite în cercetare sunt deja autorizate de FDA din SUA.

Specialiștii estimează că noul tratament ar putea fi implementat „rapid” în comparație cu soluțiile curente disponibile pentru gestionarea diabetului de tip 1.

„Am reușit să readaptăm aceste medicamente pentru a testa dacă putem modifica evoluția bolii prin folosirea acestor molecule mici, inhibitori, în celulele ductale pancreatice”, a explicat profesorul El-Osta.

„Avem capacitatea de a restabili rapid nivelurile de insulină, în câteva zile, într-un mediu de laborator cu țesuturi obținute de la donatori cu diabet de tip 1, incluzând atât copii cât și adulți”, a continuat acesta.

Conform estimărilor făcute de Diabetes Australia, în jur de 134.000 de australieni conviețuiesc cu diabetul de tip 1, care constituie cam 10% din totalul cazurilor de diabet.

Este motiv de optimism pentru echipa de la Baker Heart and Diabetes Institute, care susține că descoperirea lor ar putea beneficia și pe acei pacienți cu diabet de tip 2 care sunt dependenți de insulină.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista științifică „Nature, Signal Transduction and Targeted Therapy”.

Directorul executiv al Societății Australiane de Diabet și profesor asociat la Universitatea din Melbourne, Sof Andrikopoulos, a numit descoperirile drept „remarcabile”. „Pentru cei 135.000 de australieni care suferă de diabet de tip 1, aceasta este fără îndoială o descoperire cu adevărat prețioasă”, a afirmat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *