Ex-Ministrul Muncii, Marius Budăi, a specificat ce acțiuni trebuie să întreprindă pensionarii când primesc decizia oficială legată de noua evaluare a pensiilor lor.
În curând, cetățenii români așteaptă să li se livreze deciziile oficiale cu privire la reevaluarea pensiilor. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, menționează că acest proces ar urma să fie finalizat înainte de luna august.
“Vom trăi un moment cheie în implementarea legii pensiilor în septembrie 2024. În prezent, împreună cu echipa de la Casa Națională de Pensii Publice și cei de la Direcția Asigurărilor Sociale din cadrul ministerului, suntem pe cale să finalizăm regulile pentru aplicarea legii 360/2023, legată de reevaluarea tuturor pensiilor din țară. Țin să precizez acest lucru deoarece, deși de peste o lună legea este publică, unii cetățeni încă se întreabă dacă și pensia lor va fi reevaluată. Așadar, fiecare pensie va suferi o reevaluare.
Pensionarii nu vor trebui să facă drumuri inutile pentru acest proces. Deja am demarat digitalizarea fișelor de pensie în caselor teritoriale, astfel încât să putem reevalua toate dosarele, să digitalizăm informațiile și să creăm un arhiv electronic adaptat. După ce vom avea regulile pregătite – și ne străduim să fim gata mai devreme, deși legea ne dă 90 de zile pentru asta – intentionăm să le prezentăm societății civile, partenerilor sociali și Comisiei Europene, după care să perfecționăm softul de recalculare, să pregătim personalul din casele teritoriale de pensii și apoi, în mai 2024, estimăm că românii vor începe să primească deciziile cu pensiile actualizate până la sfârșitul lunii august”, a declarat Ministrul Muncii la Antena 3 CNN.
Cetățenii care trebuie să se prezinte la Casa de Pensii pentru a depune un anumit act
Într-o intervenție telefonică, fostul Ministru al Muncii, Marius Budăi, a fost solicitat să explice ce e necesar ca românii să întreprindă după ce primesc deciziile prin poștă. El a menționat că doar o mică parte dintre ei va fi nevoită să meargă personal la Casele de Pensii, mai exact cei cărora li se cere documetele cu privire la anumite bonusuri care anterior nu erau incluse în calcul, sau aceia care n-au oferit un document de consimțământ universal.
”Majoritatea cetățenilor, adică aproape toți, au prezentat deja documentul de consimțământ universal, deci doar în cazul în care un individ știe că nu a inclus acest act în dosarul personal, și dacă deține un astfel de document, este necesar să se ducă personal să le înregistreze”, a clarificat Marius Budăi la Antena 3 CNN.
”Pe scurt, vizitele la Casa de Pensii nu sunt necesare, rewvaluarile se vor face automat. Vom efectua reevaluările pentru toți cetățenii, utilizând documentele existente, apoi vom aborda într-o etapă ulterioară bonusurile variabile și includerea consimțământului universal nerecunoscut anterior. Procesul este unul natural și nu va implica drumuri suplimentare la Casele de Pensii,” a adăugat fostul Ministru al Muncii.