Grupul de pensionari care vor beneficia de sume mai mari la pensie bazat pe anul în care s-au născut. O schemă care indică românii avantajaţi în procesul de recalculare

by

Pensionarii din România vor vedea o creștere la pensiile lor cu ocazia ajustării din septembrie, aceasta variant în funcție de perioada în care au contribuit, categoria de muncă și anul în care s-au născut.

După ce pensiile au fost indexate cu 13,8% în ianuarie, veniturile celor în vârstă vor crește începând cu luna septembrie, când se vor recalcula pensiile.

Recalcularea pensiilor pentru fiecare pensionar se va face luând în considerare multiple criterii amintite mai sus, determinând astfel variații individuale ale procentului de creștere. Există totuși niște ghiduri generale disponibile.

Reprezentanții guvernamentali au garantat că pensiile vor fi majorate începând cu 1 septembrie și că niciun venit de pensie actual nu va fi redus. În același timp, va fi adoptată o nouă lege a pensiilor cu o formulă actualizată de calcul al acestora.

Noul mecanism de recalculare va beneficia persoanele care au avut o carieră lungă de muncă (preferabil peste 35 de ani), va reduce impactul economic al categoriilor de muncă și nu va favoriza pe cei cu sub 25 de ani de muncă.

Începând cu acest an, sistemul de pensii publice din România este guvernat de o lege nouă, Legea 360/2023.

Legea pensiilor, votată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 6 decembrie 2023.

Esta implementată de la 1 ianuarie 2024. Unele prevederi vor fi aplicate la începutul anului, iar restul în septembrie.

Conform noii legi, pensiile se vor majora cu 13,8%, începând din 1 ianuarie 2024 și se vor recalcula în septembrie, stabilind punctul de pensie la 2.032 lei.

În plus, vârsta standard de pensionare se va uniformiza între femei și bărbați, stabilindu-se la 65 de ani și implementându-se treptat.

De asemenea, pentru a putea beneficia de pensie la limita de vârstă, perioada minimă de contribuție necesară va fi de 15 ani.

Cum pot afla românii când este momentul pensionării

Momentul pensionării este o curiozitate comună atât pentru cei care încă sunt activi în câmpul muncii și sunt aproape de pensie, cât și pentru cei care au optat pentru pensionare anticipată.

În momentul de față, oricine poate descoperi acest detaliu în mai puțin de un minut. Fie că este vorba de pensionare anticipată completă, parțială sau pensionare la vârstă standard, data exactă poate fi aflată prin accesarea site-ului Casei Naționale de Pensii Publice, introducându-se data nașterii și sexul, apoi rezultată data pensionării.

Suma primită la pensie de români depinde de anul nașterii

Suma pe care o vor primi românii la pensie va varia odată cu ajustările, fiind influențată de perioada anului nașterii sau de momentul pensionării.

De asemenea, suma diferă în funcție de gen, cu bărbații primind sume mai mari decât femeile, luând în considerare vârsta de pensionare și durata completă de contribuție.

Importanți sunt și anul nașterii, cât și acela în care pensionarea are loc, după cum a explicat recent pe Antena 3 CNN fosta conducătoare a Casei Naționale de Pensii, Doina Pârcălabu.

Conform explicațiilor și a tabelelor prezentate de Doina Pârcălabu la Antena 3 CNN, creșterile cele mai ample se observă în randul românilor născuți între ianuarie 1939 și decembrie 1944, și ianuarie-martie 2008, având majorări cuprinse între 20-27%.

De menționat este că aceștia au perioade lungi de cotizare, de 30 de ani sau chiar mai multe, și s-au pensionat în jurul vârstei de 62-63 de ani.

Românii născuți între aprilie 1945 și septembrie 1946, se bucură de creșteri ce pot atinge 30%, similar cu cei născuți în perioada mai-septembrie 1948.

Din nou, acești pensionari au un stagiu de contribuție substancial, variind între 21 și 31 de ani, și au intrat în pensie pe la 63 de ani.

De asemenea, românii născuți între octombrie 1948 și martie 1950 se pot aștepta la o mare creștere a pensiei.

Pentru ei, situația se opreșteSe remarcă perioade de contribuție cuprinse între 34 și 35 de ani și vârste de pensionare între 64 și 65 de ani.

„Toată lumea va avea parte de această reevaluare a pensiilor pentru că se va aplica fiecărui pensionar, iar cei care urmează să se pensioneze vor avea totalul punctelor stabilite și pensia va fi calculată conform acestei noi metode.

Prin urmare, toți pensionarii vor avea avantajul recalculării”, a afirmat Doina Pârcălabu, fostă președintă a Casei de Pensii, într-o apariție recentă la Antena 3 CNN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *