Care este venitul unui președinte de asociație de locatari la sfârșit de lună și cum sunt folosiți acești bani?
Publicat pe
15 februarie 2024
Subiectul care provoacă interesul locatarilor din blocuri este cât de mult câștigă președinții asociațiilor de locatari în fiecare lună.
O curiozitate larg răspândită printre români este cât anume primesc președinții sau administratorii asociațiilor de locatari pe lună. Aceste poziții sunt frecvent ocupate de persoane care au în administrare mai multe proprietăți sau de rezidenți care nu dețin alte slujbe sau sarcini.
Responsabilitățile președintelui sau administratorului asociației de locatari includ rezolvarea problemelor ce țin de clădirea unde locuiesc sau pe care o supervizează. O întrebare obișnuită printre rezidenți este câți bani fac acești indivizi din sarcinile lor lunare, potrivit unui articol de pe romaniatv.net.
Remunerațiile președinților asociațiilor de locatari pot varia, de la sume mici până la sume mari, depinzând de contextul specific. Aceste discuții despre venituri sunt adesea întâlnite pe internet.
Un membru al unui forum pentru asociații de locatari din România a lansat un sondaj pentru a determina salariul mediu al unui președinte care are în grijă un bloc cu 100 de unități. Acesta a atras sute de comentarii diverse, unii oferind detalii și calcule extinse.
Un contribuitor la discuție a spus că, pentru supervizarea a 132 de unități locative, câștigă 1.500 de lei net pe lună, stimulând întrebări despre ce tip de muncă se face pentru acești bani. Unii sugerează că președinții asociațiilor câștigă doar din comisioane pe când alții încurajează pe ceilalți să preia responsabilitatea dacă sunt nemulțumiți.
Opiniile sunt variate referitor la cât de bine funcționează asociațiile de locatari, cu exemple de management diferit și costuri aferente. De la gestionare internă până la delegarea totală către firme terțe, percepțiile variază.
Numerase comentarii punctează diversitatea sarcinilor și dificultățile întâmpinate de președinții asociațiilor, de la administrarea finanțelor și gestionarea neînțelegerilor până la asigurarea ordinii și curățeniei în imobile. Remunerațiile, deși fluctuante, sunt adesea privite ca fiind insuficiente pentru volumul de muncă și nivelul de complexitate cerut.
Discuția dezvăluie un spectru larg de cazuri, de la asociații unde președintele activează pe bază de voluntariat până la situații unde veniturile sunt echivalente cu un salariu de normă întreagă, demonstrând diversitatea și complexitatea funcției în cadrul comunităților locative.